Tandsprickning

Trots 3:e barnet hinner jag glömma hur saker och ting går till. Nu är mini 9 månader. Både lillan och lillasyster har fått sin första tand någonstans mellan 8-9 månader därför har jag väntat mig att även mini kommer få sin första tand då. Men hon har dragit ut på det. Tills i förrgår då magen totalt havererade för lilla pyret. Jag var då rätt snabb på att googla diarré och tandsprickning. Men läste mig till att det tydligen inte alls hade med varandra att göra. Detta från betrodda vårdsidor. Forumen sa raka motsatsen. Jag vill minnas att mina andra två blev dåliga i magen i samband med tandsprickning och det höll älskling med om. Hon har förutom dålig mage varit relativt grinig, tuggat frenetiskt på allt (det har hon förvisso gjort länge), dreglat mängder (också gjort länge) och haft ovanligt dålig aptit. Det är i princip bara välling som går ner och inte alls lika mycket som tidigare.
 
Men då spydde hon upp morgongröten igår efter 6 skedar. Hoppsan tänkte jag. Bara det inte är magsjuka. Torkade upp kletet och gav en flaska välling istället. Den fick hon behålla. Då ringde jag bvc. Jag tycket väldigt mycket om vår bvc sköterska. Vi har haft samma till alla barn. Hon höll med mig och sa att diraré i samband med tandsprickning inte var ovanligt.
 
Det är omöjligt att titta i munnen på mini. Känna går ju inte heller förrän tanden kommit upp lite. Så jag har fortsatt trott att det nog är första tanden som är påväg iallafall. Jag har även förbannat det faktum att vi inte har en tvättmaskin i lägenheten. Vi är för många hushåll som dela på tvättstugan, för att kunna tvätta i närhet så ofta som vi behöver när det går i snitt 3 ombyten per dag för mini.
 
Imorse kände jag äntligen en liten, liten bit av tanden. Så, konstaterat, diarré och tandsprickning hör visst ihop!
 
Energin börjar komma tillbaka. Alla sjukdomar och överdrivet tidiga mornar utan chans att sova på dagen har tagit ut sin rätt. Solen och någorlunda värme balanserar ut det lite. Ljusare mornar och ljusare kvällar hjälper en trött själ. Barnen har varit friskare och jag gladare. Känns riktigt bra. Nu vill jag bara att all snö ska smälta bort och gradtalen ska öka med drygt 10 grader så man inte behöver klä sig till tänderna. Så barnen slipper kläder för både vinter och vår. Och jag kan damma av skinnjackan och Fred Perry skorna (mina fötter klarar inte av Converse till mitt stora förtret).
 
 

Shopping

Nu äntligen har Avion shopping öppnat. Jag kunde inte låta bli utan drog med en mammaledig kompis och trängdes med resten av nyfikna på invigningsdagen. Fördel var att det var en torsdag och många som gärna farit dit säkert jobbade då. Vi lyckades ändå bomma ALLA goodiebags men nöp varsitt presentkort på 100 kr på Lindex. Övrig shoppingupplevelse den dagen var att det var rymligt och lättframkomligt trots barnvagn och invigningsdag. Nackdel att vi inte har några som helst pengar att handla något för. Sammanfattningsvis, ett stort lyft för staden!
 
Då tänker man kanske att det skulle räcka. Men nejdå. Vi for dit på lördagen med. Då hela familjen. Det gjorde nog resten av stan med. Trots att vi var där när dom öppnade var det mycket mer folk än gången innan. Vid lunch, eftersom vi tänkte luncha där. Var det jättemycket folk. Vi valde nog den sämsta restaurangen av dom alla. Det tog en evighet att få maten. När man stått och väntat en halvtimme med bara 2 före i kön var det inte riktigt läge att byta matställe heller. Kan nämna att en evighet med hungriga små barn blir som 7 evigheter i en bergochdalbana i ett dårhus. När maten tillslut var färdig smakade den dessutom skit. Lillan åt lite, lite för att hon var så vansinnigt hungrig, lillasyster åt typ två tuggor, jag åt hälften för att jag var så hungrig och älskling åt allt för att han var ännu hungrigare. Men ingen tyckte det var gott. Kommer ALDRIG äta på det ställe igen. Kändes som att vi kastade bort drygt 300 kr och förstörde halva dagen. Skitrestaurang. I övrigt var barnen nöjda. Lillan fick nya springskor och dom fick varsin liten ponny på toysrus. Så tacksamt att en leksaksbutik har öppnat så nära. En med rimliga priser dessutom. 
 
Jag har långt ifrån hunnit in på alla affärer. Med barn och tidspress har jag inte haft möjlighet. Men någon dag framöver ska jag ta mig en egendag där. Vi har fortfarande inga pengar att handla för. Men att bara få strosa runt i lugn och ro utan stress och trotsiga barn är ju vardagslyx delux.
 
Mini växer fort! Förra veckan var en stor vecka. Då slutade jag amma. Eller egentligen var det hon som gjorde det. Hon lessnade på att suga och suga och suga och suga innan det rann till. Så då gick älskling upp och gjorde välling istället. Japp hon dricker numera välling. Gick från en dag till en annan. Från att konstant vägrat sedan jag börjat truga med flaskan. Till att dricka ungefär en halv dl. Till att helt plötsligt dra i sig en hel flaska. Efter mycket ihärdigt försökande från min sida och mycket senare än både lillan och lillasyster tog flaskan bra.
 
Jag har bytt till sittdel på båda vagnarna. Mini vill sitta upp och se när hon är vaken i vagnen. Dessutom började hon bli för lång för hårdliften.
 
Vi har bytt till spjälsäng eftersom hon helt plötsligt satte sig upp i vaggan. Tur vi har vyssanlull tassar till den så hon fortfarande kan vaggas till sömn. Nu kunde jag dessutom sätta upp musikspelaren hon fick i julklapp. Som både visar en stjärnhimmel i taket i olika färger och spelar en variation av vaggvisor. Tänkte först att den skulle störa henne alldeles för mycket. Men har visat sig att det är precis tvärtom.
 
Bilbarnstolen är inte bytt än. Men eftersom babyskyddet ska lämnas tillbaka senast sista mars så måste den nya stolen monteras i bilen. Det kommer göras i helgen.
 
Det känns både lite sentimentalt att liten blir större. Men också skönt eftersom det mesta fungerar bättre nu än när hon var mindre. Dels är lillasyster lite mer resonabel eftersom hon med blir större. Men mini har blivit gladare och nöjdare nu när hon kan vara med på ett annat sätt. Hon sövs samtidigt som dom andra barnen så jag har fått tillbaka egentiden på kvällen när barnen sover. Dessutom med slutad amning kan jag dricka mer än ett glas vin om jag vill och jag behöver inte tänka på vad jag får och inte får äta längre. Jag har dessutom haft jätteproblem med handeksem denna vinter och nu kan jag behandla ordentligt med min jättestarka kortisonsalva utan att behöva oroa mig över hur mycket mini får i sig. Men samtidigt känns det lite sorgligt att jag snart inte har någon bebis längre.
 
Lillan har tvärvuxit också. Eller så har vi haft så fullt upp med allt att vi inte märkt att alla tröjor numera är magtröjor och alla byxor slutar ovanför fotknölarna. Hade varit praktiskt om vi märkt detta före jul och då kunnat önska en massa kläder åt henne. Hon tycker faktiskt om kläder och blir glad när hon får det i present. Men det gjorde vi självklart inte. Så nu såhär lagomt mittemellan jul och födelsedag har vi insett att hon behöver nya kläder nu. Så därför får vi vrida och vända ännu mer på alla ören för att kunna klämma in en byxa, tröja, pyjamas, trosa eller klänning då och då. Förhoppningsvis har vi en hyfsat komplett garderob tills hon börjar skolan... 
 
Bara en sån sak. Till hösten börjar hon skolan. Jag känner mig inte ett dugg äldre än när jag fick henne så det är lite svårt att få ihop. Blir såklart vardag det med men känns stort med skolan.
 

Vårdrömmar

Japp, nu är jag officiellt less på vintern. Hade gärna sett att snön kom lite tidigare. Eftersom det då blir ljusare ute och det förlänger vintern. Men nu när Mars månad äntrat är det hög tid för vår. Som det tydligen redan är i vissa delar av landet. Visst att barnen har massor att göra ute men nu får det ta och bli varmare så snön försvinner i sakta mak. Solen får gärna visa sig mer också så denna trötta mamma får ladda lite (mycket) d-vitamin.
 
Förkylning är ett allmänt tillstånd här hemma numera. Sedan december för att vara exakt. Vi har varit mer eller mindre förkylda allihop sen dess. Mildare väder brukar ta kål på dom elaka förkylningsbakterierna. Så även därför vill jag att våren kommer nu. 
 
Barnen har, hör och häpna, klarat 2 hela veckor på dagis. Inte heller hänt sedan december. Nu är det sportlov nästa vecka och därför är dom lediga då lillan går avgiftsfritt år och då måste hållas hemma på skolloven. Kanske lika bra då hon snorar och hostar värre än på länge. Dock feberfri så vi slipper husarrest. Yey. Synd jag inte hade bättre koll på loven så älskling kunnat vara ledig med oss. Men man kan inte få allt.
 
Ikea har äntligen öppnat. Så många år det varit en dröm. Känns rätt mäktigt. Särskilt med tillhörande köpcentrum som är större än något annat här. Med alla butiker som kan tänkas behövas på gångavstånd. Förvisso är centrum också gångavstånd till men Avion blir mycket närmare. Super duper pepp på öppning i mitten av mars! Synd jag inte kommer ha råd att handla särskilt mycket, men så kul ändå.
 
Ny soffa har vi köpt. Den gamla gick sönder. Annars är det inte optimalt att köpa ny soffa med en nästan slutammad bebis och en kladdfia till mellansyster. Men nöden har ingen lag. Så ny soffa blev det. SNYGG ny soffa. Vi är så nöjda. Mitt enda krav var att den skulle vara rymlig med höga ben. För alla leksaker som försvann och aldrig återfanns under den gamla och allt dam (och annat äckel) som samlas på ställen som dammsugs 1-2 gånger per år. Var inget jag kände att jag ville ha tillbaka. Nu har vi en ljusgrå soffa med höga ben där leksaker lätt återfinns och dammsugare utan problem kommer under och jag kunde inte vara nöjdare. Skön är den också. Och snygg. Vardagsrummet blev dubbelt så stort med ljus soffa och allt känns luftigare eftersom soffan är så nätt. För extremt bra service och trevligt bemötande rekommenderar jag alla att köpa soffa (eller egentligen vad som helst) på EM. 
Så nu med ny soffa vill jag byta ben på tv-möbeln, köpa större matta, byta ut alla tavlor ovanför soffan till nytagna bilder med pastelliga färger (ännu en anledning till vår och blomster), köpa en taklampa, köpa nya ramar till bilderna i hyllan och köpa nya (dyra) kuddar till soffan.Sen mina vänner, har vi ett inredningstidnings snyggt vardagsrum. Kommer ta 1-3 år baserat på vår ekonomiska situation.
 
Slutligen lite bilder.
 
 

RSS 2.0