Nicke mössa och gröna byxor

Det är lite så att när sommaren är slut och hösten kommer med mörker och kyla. Vill gärna julkänslorna infinna sig rätt omedelbart. Lite hjälpt blir man förvisso av diverse reklam från både den ena och den andra på just julsaker. Det ska ju börjas i tid trots allt. På den tiden jag jobbade på HM kom ju höstkläderna in redan efter midsommar och vårkläderna nästan direkt efter jul.
 
Solen tittade fram i helgen. Måste vara första gången på en månad eller så. Då det inte regnat på hela dagen. Väldigt uppfriskande. Fullt upp har det varit. Trodde därför att denna arbetsdag skulle bli jobbig. Men den har fortlöpt utan större fadäser vilket får mig att bäva lite inför morgondagen. Men än håller jag gott mod. Om jag bara går och lägger mig i tid... Helst helt låter bli att läsa några extra kapitel i den väldigt spännande boken jag just kommit till upplösningen på.
 
Kameran åkte fram i helgen. Dammade av den lite smått. Vädret som varit dämpar foto suget väsentligt. Lite trist eftersom hösten är så färgsprakande. Att jag liksom missade hela spektaklet. Nu är det kala kvistar med bär som återstår. Det har iofs sin charm det med. Men hade var lite roligare om löven suttit kvar. Sen hade jag kanske kunnat ansträngt mig lite mer och åkt någonstans istället för att nöja mig med gårdens kala grenar. Nåja bjuder på några höjdpunkter från helgen.
 
 
Jag och lillan tog oss en stadsrunda i lördagsmorse när älskling passade på att jobba några extra timmar. Agendan var att slösa lite presentkortspengar på HM, hitta en biltröja till lillkusinen och en Nicke mössa till lillan. Hennes absoluta favorit apa av dom alla.
På HM hittade jag mig en väldigt grön tröja, ett par lika gröna byxor och ett par lila manchesterbyxor. Nu jäklar ska här färgsprakas i vinter. Måste bara säkra upp med en svart tröja först. Lite överförfriskat med både färg på ben och överkropp.
Biltröja och mössa hittades också trots det totala kaos av folk. Troligtvis på grund av umeå fashion week. Vilket jag totalt hade förträngt. Lagom runt 12 snåret när dom flesta just hittat sig ner på stan. Gav vi upp och packade oss hemåt. Några kronor fattigare. Men ack så nöjda.
 

Kalas

I tidags blev vår lilla tjej hela 2 år gammal. Hon räknas alltså nu som barn. Måste säga att det känns lite skrämmande att tiden gått så otroligt fort. Lite trist känns det att hon har så långa dagar på dagis. Vilket gör att vi numera missar rätt mycket. Istället upptäcker vi på helgerna nya ord eller beteenden. Antar att det är lika för dom flesta. Det är tur att hon trvis så bra där. 
 
 Hon har med allt detta börjat förstå grejen med paket. I tisdags firade vi henne själva. Det blev enklast så efter jobb. Hon fick då alla våra presenter. I början förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra med dom. Men då hon insåg att det faktiskt var något under allt papper blev hon lyrisk och strimlade därefter varnde paket till småbitar.
 
 
 Så extra bonus när hon hade kalas igår. Då hon fick en hel drös till. Hon tackar ödmjukast för alla fina presenter. Jag hoppas hon inte får storhetsvansinne med julen runt hörne bara..
 
 
Till kalaset hade jag bakat bullar, cupcakes och tårta.
 
 
Bullarna var vanliga vaniljbullar med riven mandelmassa. Recept till tårtan.
 
Ingredienser:
Botten
100 g smör
1 dl socker
0,5 dl mjölk
1,2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 äggulor
 
Maräng
6 äggvitor
1,5 dl socker
 
Vispa samman smör och socker till en porös massa. Fyll på med äggulorna och lägg sedan i resten.
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Du ska kunna vända på burken utan att skummet ramlar ur. Tillsätt sockret och vispa i det.
 
Ta fram en långpanna 40 * 30 och lägg bakplåtspapper i botten. Bred ut bottensmeten. Klicka över marängsmeten och släta ut. Grädda i 150 grader ca 45 - 50 minuter. När marängen har en yta är den färdig.
 
Låt allt svalna. Vispa grädden (5 dl med 2 msk socker). Dela kakan på mitten. Bred ut hälften av grädden på bottenbiten. Lägg på önskad fyllning (jag valde hallon på ena och mandariner på andra). Lägg på toppbiten. Bred ut resten av grädden på den och garnera efter önskemål.
 
Vill man kan man lägga ut mandelspån på marängen innan gräddning.
 
Även om jag misslyckades med marängen på bottenbiten och tårtorna såg rätt sorgliga ut. Blev dom riktigt goda. Det är ju faktiskt det viktigaste.
 
 
Recept till cupcakes med zootopping hittar du HÄR. Det är inte alls särskilt svårt att göra fluffet. Men måste göras kvällen innan då det ska stå i kylen och stelna i minst 6 timmar.
 
Recept till choklad cupkackes med vit chokladtopping ca 12 normalstora:
Ingredienser:
125 g rumstempererat smör
125 g socker
2 ägg
100 g extra fin mjöl (jag använde vanligt)
2 msk mjölk
3 strukna msk kakao
 
Värm ugnen till 190 g.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och mjölk, sikta ned mjölet och kakaon och rör till en slät smet. (Jag vispade ägg och socker och tillsatte sedan smör osv). Fördela smeten i formarna och baka i mitten av ugnen tills muffinsen rest sig och känns fasta. (Mina reste sig inte så värst mycket). Ca 10 - 15 minuter beronde på storlek. Låt svalna på galler.
 
Topping:
1 dl creme fraiche
200 g vit choklad
hallon
 
Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt creme fraische och rör till en jämn smet. Låt svalna och tjockna något om det behövs. Skeda eller spritsa smeten på muffisen. Lägg ett hallon på varje muffin innan toppingen stelnar.
 
Dessa passar utmärkt att göra i miniformat med hjälp av knäckformar. Riktigt goda, en favoritt bland barnen. Receptet kommer från DENNA bok.

Bara 2 dagar

Om bara 2 dagar blir vår älskade dotter 2 år. Vilket är svårt för mig att förstå. Vart dessa 2 år tagit vägen funderar jag fortfarande på. Inte var det så länge sedan vi kom hem med vårt knyte.
 
Jag har redan börjat baka i förberedande syfte. Förra söndagen blev det kanelbullar. Denna blev det vaniljbullar och muffins. Som kommer bli cupcakes. Jag var dock lite missberäknande då det inte var något bakpulver i receptet. Jag trodde dom skulle jäsa som vanligt. Det gjorde dom inte. Antar att det blir perfekt storlek för dom minsta. Allt har nu åkt in i frysen. I slutet på nästa vecka ska jag roa mig med att göra fler muffins. Och förbereda toppingen. Ska bli spännande att se om det blir något av det. Tror jag banne mig tar halvdag på fredag. Så hinner jag baka lite mer då och lite mindre på lördag.
 
 
Jag har med ljus och lykta sökt efter lillans älskade gris. Hennes snutte. Som hon inte klarar sig untan. Det första hon säger när hon kommer hem är Aaagissh (gris). Snabbt letar hon fram den och sedan släpper hon den inte förrän det är dags att gå utanför dörren igen. Min pappa köpte den. Han och sambo har också försökt hitta denna gris. Den finns inte någonstans. Hennes håller på att gå i bitar. Den är så trasig i halsen att den inte sett skymten av en tvättmaskin på flera månader. Då jag är rädd att tvätta sönder den helt. Laga är inte heller ett allt för lätt projekt då hela huvudet håller på att lossna.
Som sista utväg mailade jag Teddykompaniet. Det är dom som tillverkat den. I ett sista hopp att få tag på en ny. Jag höll både tummar och tår.
Jovisst fanns grisen på lager. Utgående produkt så den kommer nog inte finnas så länge till. Snabbt som tusan beställde jag två nya. Dagen efter hade jag dom i brevlådan. Största guldstjärnan till Teddykompaniet för bra bemötande och snabb leverans. Framförallt för att lillan fick en ny hel Aaagissh.
Som tur var accepterade hon den nya utan bök eller stök. Hon blev lite förvånad, men tog den till sig som den gamla. Den har jag ändå tänkt tvättat upp och försöka lappa ihop så hon kan ha den som resegris. När vi åker bort eller lämnar henne hos barnvakt.
 
 
I helgen har jag för 3:e gången i mitt liv lagat porterstek till middag. Denna gång med pappa och sambo som middagssällskap. Dom tog med ett fantastiskt gott rödvin som passade ypperligt till maten. Den här gången gjorde jag efter receptet i Rutiga kokboken (ICA förlagets). Det är den bästa jag gjort hittills. Jag använde mig dessutom av en köttermometer. Vilket underlättade en hel del. Nu lät jag förvisso steken koka en halvtimme till efter jag fått rätt temperatur. I försök att möra den ännu lite till. Det blev riktigt gott. Jag ska börja göra mer grytor på kött över lag. Absolut värt all tid det tar att tillaga.
 
 
Jag vill passa på att rekommendera ett väldigt bra ansiktsvatten också. Vichys Eau Thermale. Väldigt smidig applicering då man sprayar den i ansiktet. Det är då ansiktsvatten med mineraler. Känns super fräscht och har snabbt blivit min nya favorit. Testa.
 

RSS 2.0