Kalas

I tidags blev vår lilla tjej hela 2 år gammal. Hon räknas alltså nu som barn. Måste säga att det känns lite skrämmande att tiden gått så otroligt fort. Lite trist känns det att hon har så långa dagar på dagis. Vilket gör att vi numera missar rätt mycket. Istället upptäcker vi på helgerna nya ord eller beteenden. Antar att det är lika för dom flesta. Det är tur att hon trvis så bra där. 
 
 Hon har med allt detta börjat förstå grejen med paket. I tisdags firade vi henne själva. Det blev enklast så efter jobb. Hon fick då alla våra presenter. I början förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra med dom. Men då hon insåg att det faktiskt var något under allt papper blev hon lyrisk och strimlade därefter varnde paket till småbitar.
 
 
 Så extra bonus när hon hade kalas igår. Då hon fick en hel drös till. Hon tackar ödmjukast för alla fina presenter. Jag hoppas hon inte får storhetsvansinne med julen runt hörne bara..
 
 
Till kalaset hade jag bakat bullar, cupcakes och tårta.
 
 
Bullarna var vanliga vaniljbullar med riven mandelmassa. Recept till tårtan.
 
Ingredienser:
Botten
100 g smör
1 dl socker
0,5 dl mjölk
1,2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 äggulor
 
Maräng
6 äggvitor
1,5 dl socker
 
Vispa samman smör och socker till en porös massa. Fyll på med äggulorna och lägg sedan i resten.
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Du ska kunna vända på burken utan att skummet ramlar ur. Tillsätt sockret och vispa i det.
 
Ta fram en långpanna 40 * 30 och lägg bakplåtspapper i botten. Bred ut bottensmeten. Klicka över marängsmeten och släta ut. Grädda i 150 grader ca 45 - 50 minuter. När marängen har en yta är den färdig.
 
Låt allt svalna. Vispa grädden (5 dl med 2 msk socker). Dela kakan på mitten. Bred ut hälften av grädden på bottenbiten. Lägg på önskad fyllning (jag valde hallon på ena och mandariner på andra). Lägg på toppbiten. Bred ut resten av grädden på den och garnera efter önskemål.
 
Vill man kan man lägga ut mandelspån på marängen innan gräddning.
 
Även om jag misslyckades med marängen på bottenbiten och tårtorna såg rätt sorgliga ut. Blev dom riktigt goda. Det är ju faktiskt det viktigaste.
 
 
Recept till cupcakes med zootopping hittar du HÄR. Det är inte alls särskilt svårt att göra fluffet. Men måste göras kvällen innan då det ska stå i kylen och stelna i minst 6 timmar.
 
Recept till choklad cupkackes med vit chokladtopping ca 12 normalstora:
Ingredienser:
125 g rumstempererat smör
125 g socker
2 ägg
100 g extra fin mjöl (jag använde vanligt)
2 msk mjölk
3 strukna msk kakao
 
Värm ugnen till 190 g.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och mjölk, sikta ned mjölet och kakaon och rör till en slät smet. (Jag vispade ägg och socker och tillsatte sedan smör osv). Fördela smeten i formarna och baka i mitten av ugnen tills muffinsen rest sig och känns fasta. (Mina reste sig inte så värst mycket). Ca 10 - 15 minuter beronde på storlek. Låt svalna på galler.
 
Topping:
1 dl creme fraiche
200 g vit choklad
hallon
 
Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt creme fraische och rör till en jämn smet. Låt svalna och tjockna något om det behövs. Skeda eller spritsa smeten på muffisen. Lägg ett hallon på varje muffin innan toppingen stelnar.
 
Dessa passar utmärkt att göra i miniformat med hjälp av knäckformar. Riktigt goda, en favoritt bland barnen. Receptet kommer från DENNA bok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0